Tietotekniikka
Tietotekniikka tai IT (Information Technology) on alue, jota ei ole yksiselitteisesti määritelty. Yksi tarkoittaa sillä yhtä ja toinen toista. Minä puhun tällä sivulla sekä tietoverkko- että tietokonetekniikasta. Toivottavasti alan ammattilaiset eivät pahastu tästä käsitteellisestä sekamelskasta.
 
 

Tietoverkkotaitojen opettelu.


tietokoneverkko

Internetin ja muiden sähköisten verkkojen vaatimien taitojen opettelu on kiintoisaa, vaikkakin aikaavievää puuhaa. Olen havainnut, että verkkojen maailmassa, ainakin jos haluaa olla muutakin kuin passiivinen katselija, on opittava kokonaan uusia kieliä.
Tärkein uusista kielistä, mikäli englannin kieli on riittävästi hallussa, on HTML-kieli, jota käytetään internet-sivujen tekemisessä.
Mikäli olet kiinnostunut HTML-kielestä, kannattaa tutustua aloittelijan oppaaseen. Täydelliset englanninkieliset ohjaat auttavat edistyneempiä. Yksityiskohtaisen spesifikaation HTML-kielen uusimmasta versiosta 4.0 löydät World Wide Web Consortiumin sivuilta.
Sivujen tekemiseen on olemassa työtä helpottavia editoreja. Niitä ja tietoa niistä löydät esimerkiksi Tucowsista.
 
 

Macintosh

macci

Olen ollut Macintosh-käyttäjä 1980-luvun puolivälistä lähtien. Silloin ministeritoverini Urpo Leppänen myi minulle lyhyeksi jääneellä Macintosh-edustajan urallaan juuri markkinoille tulleen Macintosh SE-koneen. Tuosta ensimmäisestä Macistani on jo aika jättänyt. Nykyisin käytössäni on iMac. Macintosheja valmistaa Apple Computer, joka on on vaikeiden aikojen jälkeen taas alkanut menestyä.

Macintoshin käyttäjille löytyy erinomaista apua erilaisista käyttäjäkerhoista. Suomen käyttäjäkerho on fiMUG. Myös Macintoshin Internet-käyttäjille on oma kerho Internet Only Macintosh Users Group. Macintoshille löytyy verkosta suuri joukko erilaisia ilmais- ja shareware-ohjelmia.

Käytän myös PC:ta ja Windows-maailman dokumentteja ja ohjelmia. PC-koneeni on Acer TravelMate 7514 .
 
 

Ohjelmat

Käytössäni on iso joukko ohjelmia. Arkisessa aherruksessa pyörii useimmin Microsoft Office tai OpenOffice, jota ilmaisohjelmana lämpimästi suosittelen. Käytän muutenkin paljon ilmaisohjelmia. Virustentorjunta- ja levynhuolto-ohjelmat ovat myös välttämättömiä. Käytän F-Securea, se on luotettava ja varma.

Internetissä surffailuun suosikkini on Mozilla Firefox, mutta käytän myös ajoittain Microsoft Exploreria.  FTP-siirtoihin käytän SeaMonkeytä. Sähköpostiohjelmani on Thunderbird.

Puhelinkeskustelut ja videopuhelut hoidan Skypellä aina, kun se on mahdollista.


 
 

Päivitetty 23.07.2009