Tietotekniikka








Tietotekniikka tai IT (Information Technology) on alue, jota ei ole yksiselitteisesti määritelty. Yksi tarkoittaa sillä yhtä ja toinen toista. Minä puhun tällä sivulla sekä tietoverkko- että tietokonetekniikasta. Toivottavasti alan ammattilaiset eivät pahastu tästä käsitteellisestä sekamelskasta.
 
 

Tietoverkkotaitojen opettelu.


tietokoneverkko

Internetin ja muiden sähköisten verkkojen vaatimien taitojen opettelu on kiintoisaa, vaikkakin aikaavievää puuhaa. Olen havainnut, että verkkojen maailmassa, ainakin jos haluaa olla muutakin kuin passiivinen katselija, on opittava kokonaan uusia kieliä.
Tärkein uusista kielistä, mikäli englannin kieli on riittävästi hallussa, on HTML-kieli, jota käytetään internet-sivujen tekemisessä.
Mikäli olet kiinnostunut HTML-kielestä, kannattaa tutustua aloittelijan oppaaseen. Täydelliset englanninkieliset ohjaat auttavat edistyneempiä. Yksityiskohtaisen spesifikaation HTML-kielen uusimmasta versiosta 4.0 löydät World Wide Web Consortiumin sivuilta.
Sivujen tekemiseen on olemassa työtä helpottavia editoreja. Niitä ja tietoa niistä löydät esimerkiksi Tucowsista.
 
 

Macintosh

macci

Olen ollut Macintosh-käyttäjä 1980-luvun puolivälistä lähtien. Silloin ministeritoverini Urpo Leppänen myi minulle lyhyeksi jääneellä Macintosh-edustajan urallaan juuri markkinoille tulleen Macintosh SE-koneen. Tuosta ensimmäisestä Macistani on jo aika jättänyt. Nykyisin käytössäni on olinpaikastani riippuen joko PowerBook 3400c/240 MHz tai Power Macintosh G3. Macintosheja valmistaa Apple Computer, joka on on vaikeiden aikojen jälkeen taas alkanut menestyä uusilla i-malleillaan.

Macintoshin käyttäjille löytyy erinomaista apua erilaisista käyttäjäkerhoista. Suomen käyttäjäkerho on fiMUG. Myös Macintoshin Internet-käyttäjille on oma kerho Internet Only Macintosh Users Group. Macintoshille löytyy verkosta suuri joukko erilaisia ilmais- ja shareware-ohjelmia. MacMaailma-lehti ylläpitää myös hyvää linkkikokoelmaa ja sieltä voi imuroida halpoja ohjelmia.

Käytän myös PC:ta ja Windows-maailman dokumentteja ja ohjelmia. PC-koneeni on Hewlett-Packardin Vectra.
 
 

Ohjelmat

Käytössäni on iso joukko ohjelmia. Arkisessa aherruksessa pyörii useimmin Microsoft Office, mutta käytän lisänä paljon ilmaisohjelmia. Virustentorjunta- ja levynhuolto-ohjelmat ovat myös välttämättömiä.

Macissä pyörivät päivittäin ainakin TechTool Pro, Norton Utilities, Retrospect  ja MacLinkPlus.  Kuvankäsittelyssä on Adobe Photoshop lähes lyömätön. Internetissä surffailuun suosikkini on Netscape Communicator, mutta käytän myös ajoittain Microsoft Exploreria. Tyttäreni mielestä ICQ on välttämätön. FTP-siirtoihin käytämme Fetchiä. Muita verkko-ohjelmiamme ovat ircle ja Eudora.

Henkilökohtaista kirjanpitoani ja varainhallintaani hoidan ikivanhalla Andrew Tobias's Managing Your Money'llä. Viinikellarini hallinta hoituu HyperCardilla ja osoitteistojani ja muita rekistereitä pidän File Maker Pro:lla.

Tekstejä olen tehnyt Wordin lisäksi WordPerfect:llä ja MacWrite Pro:lla. Nykyisin käytän vain ensinmainittua. Kirjani kirjoitin myös Wordilla, se oli siihen erinomainen työkalu.
 
 

Päivitetty 30.05.2001